Zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi

Moc warzyw, kluski kukurydziane i sos serowy – to moja nowa, przepyszna zapiekanka.

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja

Kluski na podstawie przepisu z bloga “Olga Smile”.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanej natki
  • ew. odrobina mleka, gdyby masa nie chciała się lepić
  • sól
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 1/4 kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • 200 ml kremówki
  • 70 g parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Warzywa ugotować na półtwardo.

Śmietanę wymieszać z pokruszoną gorgonzolą i połową startego parmezanu.

Kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Ostudzić, dodać posiekaną natkę mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszać. Formować niewielkie wrzecionowate kluseczki, układać na desce. Gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty, licząc od chwili wypłynięcia.

Kluski i warzywa układać w foremce do zapiekania, polać przygotowanym sosem, posypać resztą startego parmezanu.

Zapiekać w 200 °C 20-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zapiekanki:

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.