Moc warzyw, kluski kukurydziane i sos serowy – to moja nowa, przepyszna zapiekanka.
Kluski na podstawie przepisu z bloga “Olga Smile”.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 2,5 szklanki wody
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka posiekanej natki
- ew. odrobina mleka, gdyby masa nie chciała się lepić
- sól
- duża garść fasoli szparagowej
- 1/4 kalafiora
- 3 marchewki
- 1 mała cukinia
- 200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
- 200 ml kremówki
- 70 g parmezanu lub innego twardego sera
Wykonanie:
Warzywa ugotować na półtwardo.
Śmietanę wymieszać z pokruszoną gorgonzolą i połową startego parmezanu.
Kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Ostudzić, dodać posiekaną natkę mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszać. Formować niewielkie wrzecionowate kluseczki, układać na desce. Gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty, licząc od chwili wypłynięcia.
Kluski i warzywa układać w foremce do zapiekania, polać przygotowanym sosem, posypać resztą startego parmezanu.
Zapiekać w 200 °C 20-30 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zapiekanki: