Kugel z chałki

Potrawa kuchni żydowskiej. Jesienna zapiekanka pachnąca cynamonem, z jabłkami i rodzynkami. Przysmak z cyklu kuchnia bez resztek (można użyć chałki czy drożdżówki drugiej świeżości :)). Dodam, że kugel to popularne danie szabasowe i że słowo kugel oznacza w jidisz kulę. U mnie inaczej, zapiekanka prostokątna :).

Z książeczki “Kuchnia żydowska” (dodatek chyba do “Poradnika Domowego”).

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Składniki:

  • 600 g chałki (może TEJ)
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy + 1 do posmarowania foremki
  • 100 g rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko lub woda do namoczenia chałki

Wykonanie:

Bułkę pokroić, namoczyć w mleku. Odcisnąć.

Jabłka obrać i cieniutko pokroić w plasterki (szatkuję).

Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.

Jajka, cukier, oliwę, cynamon, sól – lekko ubić.

Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do posmarowanej foremki. Można posypać wierzch cukrem cynamonowym.

Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Można jeść na ciepło z jogurtem, lodami, śmietaną, ale smakuje także na zimno. Może być drugim śniadaniem do szkoły. Po ostygnięciu tężeje.

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni żydowskiej:

chałka_ciasto drożdżowe  cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami  ciasteczka tahini_ciasteczka sezamowe_ciasteczka chałwowe_ciasteczka kruche_kuchnia bliskowschodnia

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.