Aromatyczne, sezamowe, kruche – ciasteczka na bazie pasty tahini. Robiłam je wielokrotnie i za każdym razem mam inne ciastka, a to dlatego, że ich smak zależy od rodzaju tahini. Raz są bardziej gorzkie, innym razem intensywnie słodkie.
Ciastka na jesienne chłody do kawy, herbaty, grzanego winna, dla wielbicieli chałwy i kuchni bliskowschodniej.
Na podstawie przepisu z blogu “Monika w kuchni”.
Składniki (ok. 45 ciastek):
- 200 g miękkiego masła
- szklanka cukru
- szklanka tahini (250 ml)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. cukier + cukier waniliowy do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
Masło zmiksować na puch z cukrem. Dodać tahini i cukier waniliowy i dalej ucierać na pulchną masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, można obtoczyć w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, ciastka lekko rozpłyną się). Piec w 170 °C ok. 15-20 minut. Wyjmować, gdy popękają.
Upieczone zostawić na blasze. Nie zdejmować od razu, rozpadają się!
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne aromatyczne ciasteczka do jesiennej kawy: