Ciastka tahini (sezamowe)

Aromatyczne, sezamowe, kruche – ciasteczka na bazie pasty tahini. Robiłam je wielokrotnie i za każdym razem mam inne ciastka, a to dlatego, że ich smak zależy od rodzaju tahini. Raz są bardziej gorzkie, innym razem intensywnie słodkie.

Ciastka na jesienne chłody do kawy, herbaty, grzanego winna, dla wielbicieli chałwy i kuchni bliskowschodniej.

Na podstawie przepisu z blogu „Monika w kuchni”.

ciastka tahini_ciastka sezamowe_ciastka kruche_ciastka błyskawiczne

Składniki (ok. 45 ciastek):

  • 200 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • szklanka tahini (250 ml)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. cukier + cukier waniliowy do obtoczenia ciastek

Wykonanie:

Masło zmiksować na puch z cukrem. Dodać tahini i cukier waniliowy i dalej ucierać na pulchną masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, można obtoczyć w cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, ciastka lekko rozpłyną się). Piec w 170 °C ok. 15-20 minut. Wyjmować, gdy popękają.

Upieczone zostawić na blasze. Nie zdejmować od razu, rozpadają się!

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka tahini_ciastka sezamowe_ciastka kruche_ciastka błyskawiczne

Inne aromatyczne ciasteczka do jesiennej kawy:

 Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *