Idealny tort bezowy dla gości. Ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość, inaczej niż inne torty bezowe nie nasiąka kremem, dzięki temu nie rozpada się po kilku godzinach (jak inne torty bezowe z kremami na bazie bitej śmietany czy mascarpone), czyli można przygotować go wcześniej. I najważniejsze – jest smaczny :).
Składniki blatów bezowych (średnica 24 cm)*:
- 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Krem:
- 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 400 ml śmietany 36 %
- 125-150 ml likieru baileys
- 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodki)
Ponadto:
- kakao do oprószenia tortu
- 3-4 łyżki kwaśnego dżemu (najlepiej z czarnych porzeczek)
Wykonanie:
Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).
Trufla czekoladowa. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Masa po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.
Składanie. Na paterze położyć blat bezowy**, posmarować dżemem, dalej 3/4 kremu i drugi blat bezowy. Wstawić do lodówki. Z pozostałej masy uformować kulki, otoczyć w kakao i położyć na wierzch tortu. Całość lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).
*tort można przygotować z gotowych blatów bezowych.
**przed położeniem blatu można położyć kleks kremu, dzięki temu tort będzie stabilny, nie będzie przesuwał się na paterze
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta dla gości: