Jabłecznik serowy

To nasze nowe odkrycie i od razu “wskoczyło” do czołówki rankingu ulubionych jabłeczników. Kwaśne, cynamonowe jabłka otulone kruchym, delikatnym ciastem. Rewelacja!

Przepis z bloga “Gotuję, bo lubię” z drobnymi zmianami.

Jabłecznik serowy_ciasto z owocami_kruche ciasto_ciasto serowe_szarlotka

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dużych kwaśnych jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać cukrem i cynamonem, odstawić.

W tym czasie z pozostałych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (ok. godziny).

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180- 190 °C. Połowę ciasta rozwałkować, położyć na nim jabłka (wydrążeniem na dół). Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć jabłka i piec 60 minut.

Ostudzony placek oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: *Jeśli grzałka dolna w piekarniku gorzej pracuje, można dolną cześć ciasta podpiec, wystudzić i dopiero wtedy położyć jabłka, przykryć drugą częścią i całość upiec.

**Jeśli mamy bardzo soczyste jabłka, można dolną część ciasta posmarować białkiem i dalej postępować tak jak w uwadze pierwszej.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jabłecznik serowy_ciasto z owocami_kruche ciasto_ciasto serowe_szarlotka

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.