Jabłecznik serowy

To nasze nowe odkrycie i od razu „wskoczyło” do czołówki rankingu ulubionych jabłeczników. Kwaśne, cynamonowe jabłka otulone kruchym, delikatnym ciastem. Rewelacja!

Przepis z blogu „Gotuję, bo lubię” z drobnymi zmianami.

Jabłecznik serowy_ciasto z owocami_kruche ciasto_ciasto serowe_szarlotka

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dużych kwaśnych jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać cukrem i cynamonem, odstawić.

W tym czasie z pozostałych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (ok. godziny).

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180- 190 °C. Połowę ciasta rozwałkować, położyć na nim jabłka (wydrążeniem na dół). Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć jabłka i piec 60 minut.

Ostudzony placek oprószyć cukrem pudrem. 

Uwaga: *Jeśli grzałka dolna w piekarniku gorzej pracuje, można dolną cześć ciasta podpiec, wystudzić i dopiero wtedy położyć jabłka, przykryć drugą częścią i całość upiec.

**Jeśli mamy bardzo soczyste jabłka, można dolną część ciasta posmarować białkiem i dalej postępować tak jak w uwadze pierwszej.

Znajdź mnie na fb.

Jabłecznik serowy_ciasto z owocami_kruche ciasto_ciasto serowe_szarlotka

Inne jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *