Zupa gulaszowa

Koniec października. Już pora na rozgrzewające i gęste zupy. Rozpoczynam sezon zupą gulaszową, zwaną zupą swatką. Nasza gulaszowa jest gęsta, pikantna, paprykowa, z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie. Najlepsza z bagietką i lampką czerwonego wina. Gotuję ją wg przepisu Macieja Kuronia.

Inne przepisy Macieja Kuronia:

Farfalle z tuńczykiem

Fasolka po bretońsku.

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania rozgrzewające_dania na zimę_kuchnia węgierska

Składniki:

  • 60 dag mięsa wołowego (w przepisie oryginalnym było 30 dag wołowiny i 30 dag wieprzowiny)
  • 50 dag ziemniaków
  • 5 dag zacierek (woda +mąka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 3 pomidory
  • 1-2 czuszki
  • wywar warzywny (z 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera, kawałka pora, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • majeranek, kminek (obu przypraw dużo)
  • pieprz, sól 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Warzywa i przyprawy na wywar zalać 8 szklankami zimnej wody. Ugotować wywar, w połowie gotowania soląc, a pod koniec dodając czuszkę.

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na brązowy kolor, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażyć (trzeba uważać, by nie przypalić czosnku). Dodać kopiastą łyżkę słodkiej, mielonej  papryki przełożyć do rondla i zalać wywarem. Gotować do miękkości. W połowie gotowania dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Do prawie miękkiej potrawy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kminek, majeranek. Na koniec kluseczki i jeszcze chwilę gotować. Można podać z ostrą papryką do przegryzania. A ja lubię jeszcze dodatek natki. 

Znajdź mnie na fb.

zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania rozgrzewające_dania na zimę_kuchnia węgierska

Inne sycące zupy:

 zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *