Cudownie kremowy, kajmakowy sernik na kakaowym spodzie z polewą kajmakową i krówkami. Wbrew pozorom nie jest za słodki, no i ten piękny kolor.
Sernik, jak zwykle, zrobiłam na swoje imieniny :).
Składniki:
Spód:
- 20 dag ciastek kakaowych (jeśli zwykłe, to + 1 łyżka kakao; w wersji bezglutenowej, bez glutenu)
- 90 g masła
- lub TEN spód
Masa serowa:
- 80 dag twarogu mielonego “wiaderkowego” (u mnie Piątnica)
- puszka kajmaku (u mnie Gostyń – 51 dag; 3 łyżki odkładam na polewę)
- 4 jajka
- 10 dag drobnego cukru
- 20 dag kwaśnej śmietany (22 %)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wierzch:
- odłożony kajmak
- 25 dag krówek
Wykonanie:
Spód. Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.
Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.
Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.
Ser, śmietanę, kajmak (odłożyć 3 łyżki), cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Ciepły rozpada się, trzeba poczekać i to jest najtrudniejszy moment pieczenia ciasta.
Wierzch. Zimny sernik posmarować odłożonym kajmakiem (jeśli jest za gęsty, można lekko podgrzać) i posypać posiekanymi krówkami..
Opcje:
*wierzch można oprószyć kawą lub kakao, lub posypać wiórkami czekolady
**do masy można dodać posiekane krówki (twarde) oprószone mąką ziemniaczaną (ok. 10 sztuk)
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.