Sernik gotowany “Cassis”

Sernik gotowany na biszkopcie kakaowym (bezglutenowym) + likier cassis, beza czekoladowa i dżem porzeczkowy. Smaczny i harmonijny, jesienno-zimowy sernik.

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą

Biszkopt:

wg TEGO przepisu

  • 2 duże jajka
  • 80 g cukru (u mnie drobny trzcinowy)
  • 55 g mąki ryżowej
  • 15 g kakao
  • szczypta soli

Sernik:

wg TEGO przepisu

  • 1 kg zmielonego co najmniej dwukrotnie twarogu (u mnie “Piątnica” do serników)
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (330 g)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane w 1/3 szklanki mleka

Beza czekoladowa:

na podstawie TEGO przepisu

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 7-8 łyżek likieru cassis (lub domowy, przepis TU)
  • pół słoika dżemu z czarnych porzeczek (mój TU)

Wykonanie:

Biszkopt

Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 25-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Sernik:

Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przestudzić i przełożyć na przygotowany spód.

Beza:

Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 24 cm.

Piekarnik włączyć na 180 °C (z termoobiegiem).

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (mikserem na najwyższych obrotach). Dodać sok z cytryny. Do piany powoli, po łyżce, wsypywać cukier wymieszany z mąką. Po wyczerpaniu składników, dalej miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie lśniąca, sztywna i bez grudek cukru. Dodać kakao, lekko wymieszać.

Przełożyć ubitą pianę na narysowane koło.

Wstawić do piekarnika i piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 100 °C. Suszyć 30 minut. Po ww. czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do całkowitego wystudzenia.

Beza jest krucha z wierzchu, w środku ciągnąca.

Wykończenie:

Foremkę (w której piekł się biszkopt) wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Na dno położyć biszkopt, skropić go likierem cassis i rozłożyć na nim dżem porzeczkowy, dalej masę serową. Wystudzić. Gdy sernik jest zimny, położyć na wierzch bezę i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao i przybrać dżemem.

Uwaga! Przygotowanie lepiej rozłożyć na dwa dni. Biszkopt piekę rano, po południu gotuję sernik, następnego dnia nakładam bezę i zostawiam na 2-3 godziny w lodówce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.