1 listopada to czas zadumy, refleksji, wspomnień, ale to także czas spotkań rodzinnych. Z myślą o gościach przedstawiam propozycje dań na rodzinne, jesienne spotkanie. Jakie były kryteria wyboru? Zupa – rozgrzewająca, drugie danie – także rozgrzewające, ale też takie, które można odgrzać lub błyskawicznie przygotować, przystawki – zaskakujące, a ciasto – z kremem i generalnie lubiane przez wszystkich (jak: sernik czy jabłecznik). Wszystkie dania są eleganckie, jesienne i smaczne :).
ZUPY
Flaczki drobiowe
Zupa dyniowa na specjalne okazje
Zupa gulaszowa
DANIE GŁÓWNE
Gulasz po burgundzku
Polędwiczka w cieście francuskim
Polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim
Polędwiczki w miodzie
Cymes z kurczakiem
Stroganow z indyka
PRZYSTAWKI
Wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym
Schab faszerowany polędwiczką i śliwkami
Szpinakowa rolada z szynką
Schab w galarecie
Śledzie w pieprzu
Sałatka z czerwoną fasolą
CIASTA
Tort rodzynkowiec
Marlenka
Misiankowa szarlotka
Babka ucierana mamy Heleny
Sernik gotowany z malinową galaretką
Znajdź mnie na fb.
Inne zestawienia blogowe: