Rozgrzewająca i aromatyczna jesienna zupa z pieczonej dyni i pomidorów. Danie z cyklu “Dla gości”.
Z książki “Zupy”.
Składniki:
- 900g dyni (waga bez pestek i skóry)
- 500 g pomidorów (obranych ze skórki)
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 600 ml wywaru warzywnego lub mięsno warzywnego
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki oliwy (może być pikantna)
- sól, pieprz, suszony czosnek staropolski
- pestki dyni
- grzanki
- bazylia lub natka, lub szczypiorek
Wykonanie:
Tacę piekarnikową posmarować jedną łyżką oliwy. Położyć na nią pokrojoną dynię, pomidory pokrojone w plasterki, posiekaną cebulę i czosnek. Całość skropić łyżką oliwy. Piec 45 minut w 190 °C.
Upieczone i przestudzone warzywa zmiksować na gadką masę. Rozrzedzić wywarem i całość gotować ok. 15 minut. Doprawić. Dodać śmietanę.
Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, czosnkowymi grzankami, listkami bazylii (zamiennie szczypiorku, natki).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne rozgrzewające zupy: