Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Rozgrzewająca i aromatyczna jesienna zupa z pieczonej dyni i pomidorów. Danie z cyklu “Dla gości”.

Z książki “Zupy”.

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

Składniki:

  • 900g dyni (waga bez pestek i skóry)
  • 500 g pomidorów (obranych ze skórki)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 600 ml wywaru warzywnego lub mięsno warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy (może być pikantna)
  • sól, pieprz, suszony czosnek staropolski
  • pestki dyni
  • grzanki
  • bazylia lub natka, lub szczypiorek

Wykonanie:

Tacę piekarnikową posmarować jedną łyżką oliwy. Położyć na nią pokrojoną dynię, pomidory pokrojone w plasterki, posiekaną cebulę i czosnek. Całość skropić łyżką oliwy. Piec 45 minut w 190 °C.

Upieczone i przestudzone warzywa zmiksować na gadką masę. Rozrzedzić wywarem i całość gotować ok. 15 minut. Doprawić. Dodać śmietanę.

Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, czosnkowymi grzankami, listkami bazylii (zamiennie szczypiorku, natki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

akcja_festiwal dyni 2015_zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Inne rozgrzewające zupy:

zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.