Indyk z rozmarynem i bakaliami Ewy Wachowicz

Moja kolejna część cyklu „Dla gości”. Błyskawiczne i wykwintne, eleganckie i smaczne, aromatyczne i słodko-słone danie z piersi indyka. Zarówno na niedzielny obiad, jak i na rodzinne ucztowanie.

Z książki Ewy Wachowicz „Ulubione”.

indyk z rozmarynem i bakaliami_indyk Ewy Wachowicz_sznycle z indyka

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • duża garść rodzynek
  • garść płatków migdałowych
  • 200-250 ml słodkiego, likierowego, białego wina
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Rodzynki namoczyć w winie.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Pierś indyka pokroić w plastry. Ubić (jak kotlety schabowe), posolić, oprószyć pieprzem, posypać listkami rozmarynu. Usmażyć na maśle klarowanym. Przełożyć na talerz i zostawić w ciepłym miejscu.

Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, przełożyć rodzynki z winem i odparować.  Powstałym sosem polać mięso. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Podawać z ryżem i słodko-słono-kwaśną sałatką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z indyka dla gości:

pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *