Moja kolejna część cyklu “Dla gości”. Błyskawiczne i wykwintne, eleganckie i smaczne, aromatyczne i słodko-słone danie z piersi indyka. Zarówno na niedzielny obiad, jak i na rodzinne ucztowanie.
Z książki Ewy Wachowicz “Ulubione”.
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 3-4 gałązki rozmarynu
- duża garść rodzynek
- garść płatków migdałowych
- 200-250 ml słodkiego, likierowego, białego wina
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w winie.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Pierś indyka pokroić w plastry. Ubić (jak kotlety schabowe), posolić, oprószyć pieprzem, posypać listkami rozmarynu. Usmażyć na maśle klarowanym. Przełożyć na talerz i zostawić w ciepłym miejscu.
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, przełożyć rodzynki z winem i odparować. Powstałym sosem polać mięso. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Podawać z ryżem i słodko-słono-kwaśną sałatką.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z indyka dla gości: