Jogurtowe ciasto z jabłkami (kubeczkowe)

Puszyste, delikatne i bardzo błyskawiczne ciasto z jabłkami. Do poobiedniej kawy, ale też awaryjnie, gdy w domu nic nie ma, a za drzwiami goście :).

Z blogu „Zjem to”.

ciasto jogurtowe z jabkami_ciasto kubeczkowe_ciasto błyskawiczne_ciasto olejowe

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego (200 g)*
  • 3 duże jajka
  • 1 kubeczek oleju
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki pszennej tortowej
  • 1 kubeczek proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (2 budynie na pół litra mleka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • puder do oprószenia ciasta (+ ew. cynamon)

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Piekarnik włączyć na 180-185 °C.

Jabłka obrać i pokroić w pasterki.

Jogurt, jajka, cukier wymieszać. Dodać olej.

Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.

Mokre i suche składniki połączyć. Przełożyć ciasto do foremki, ułożyć na nim jabłka. Piec 40 – 50 minut (lub dużej, do suchego patyczka).

Przestudzić oprószyć pudrem.

*kubeczek od jogurtu; odmierzamy wszystkie składniki tym samym naczyniem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto jogurtowe z jabkami_ciasto kubeczkowe_ciasto błyskawiczne_ciasto olejowe

Inne ucierane ciasta z jabłkami:

jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *