Puszyste, delikatne i bardzo błyskawiczne ciasto z jabłkami. Do poobiedniej kawy, ale też awaryjnie, gdy w domu nic nie ma, a za drzwiami goście :).
Z blogu “Zjem to”.
Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
- 1 kubeczek jogurtu greckiego (200 g)*
- 3 duże jajka
- 1 kubeczek oleju
- 2 kubeczki cukru
- 3 kubeczki mąki pszennej tortowej
- 1 kubeczek proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (2 budynie na pół litra mleka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 kwaśne jabłka
- puder do oprószenia ciasta (+ ew. cynamon)
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką.
Piekarnik włączyć na 180-185 °C.
Jabłka obrać i pokroić w pasterki.
Jogurt, jajka, cukier wymieszać. Dodać olej.
Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Mokre i suche składniki połączyć. Przełożyć ciasto do foremki, ułożyć na nim jabłka. Piec 40 – 50 minut (lub dużej, do suchego patyczka).
Przestudzić oprószyć pudrem.
*kubeczek od jogurtu; odmierzamy wszystkie składniki tym samym naczyniem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ucierane ciasta z jabłkami: