Jesienna bułka – drożdżowa, delikatnie słodka i z dynią. Długo zachowuje świeżość, ma piękny kolor, przypomina trochę brioszkę, świetnie pasują do niej rodzynki i cynamon. Doskonała na weekendowe, późne śniadanie.
Na podstawie przepisu z “Kwestii Smaku”.
Składniki:
- 200 g dyniowego puree
- 35 g drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 150 g masła
- ok. 400 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- żółtko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu
Wykonanie:
Mąkę przesiać.
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą, dodać łyżkę mąki i letnie mleko. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia.
Do rozczynu dodać mąkę, sól, cukier wymieszać i dodawać po jednym jajku. Dalej puree i dobrze wyrobić (10-15 minut mikserem). Następnie stopniowo dodać miękkie masło i ponownie wyrobić (również ok. 15 minut).
Wyrobione, lśniące ciasto zostawić na godzinę, półtorej w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto uderzyć ręką, chwilę wyrabiać, włożyć do głębokiej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na noc.
Następnego dnia wyjąć z lodówki, położyć na stolnicy, oprószyć mąką i zostawić na 1 godzinę.
Przygotować dwie keksówki o długości 23 cm (lub jedną dłuższą) – posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Rodzynki umyć, osuszyć, oprószyć cynamonem.
Do ciasta dodać rodzynki, ponownie wyrobić, przełożyć do foremek i zostawić w cieple na godzinę, półtorej.
Bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 20-30 minut (lub dłużej do suchego patyczka).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wypieki z dynią: