Bułka dyniowa

Jesienna bułka – drożdżowa, delikatnie słodka i z dynią. Długo zachowuje świeżość, ma piękny kolor, przypomina trochę brioszkę, świetnie pasują do niej rodzynki i cynamon. Doskonała na weekendowe, późne śniadanie.

Na podstawie przepisu z “Kwestii Smaku”.

bułka dyniowa_bułka z rodzynkami_bułka drożdżowa_domowe pieczywo

Składniki:

  • 200 g dyniowego puree
  • 35 g drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 150 g masła
  • ok. 400 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • żółtko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Wykonanie:

Mąkę przesiać.

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą, dodać łyżkę mąki i letnie mleko. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia.

Do rozczynu dodać mąkę, sól, cukier wymieszać i dodawać po jednym jajku. Dalej puree i dobrze wyrobić (10-15 minut mikserem). Następnie stopniowo dodać miękkie masło i ponownie wyrobić (również ok. 15 minut).

Wyrobione, lśniące ciasto zostawić na godzinę, półtorej w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto uderzyć ręką, chwilę wyrabiać, włożyć do głębokiej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na noc.

Następnego dnia wyjąć z lodówki, położyć na stolnicy, oprószyć mąką i zostawić na 1 godzinę.

Przygotować dwie keksówki o długości 23 cm (lub jedną dłuższą) – posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Rodzynki umyć, osuszyć, oprószyć cynamonem.

Do ciasta dodać rodzynki, ponownie wyrobić, przełożyć do foremek i zostawić w cieple na godzinę, półtorej.

Bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. 

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 20-30 minut (lub dłużej do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_festiwal dyni 2015_bułka dyniowa

Inne wypieki z dynią:

 chleb dyniowy z dynią_chleb jak brioszka_chleb drożdżowy  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.