Ciasto W-Z

Zapomniane ciasto….Ciasto W-Z

Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka


Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka

Blat:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, kakao, proszek wymieszać. Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mieszaninę mąki, proszku i kakao. Dodać mleko. Na koniec ubitą pianę, lekko mieszając. Piec w dużej płaskiej formie (u nas taca piekarnikową) ok. 20 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

Krem:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka (ew. kwaśna śmietana)
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżek cukru pudru

Utrzeć masło na puch, dodawać  do niego po jednej łyżce mleka i cukru. Położyć ozdobnie na wystudzony spód.

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki spirytusu

Masło zagotować z wodą, wsypać cukier i kakao. Zagotować. Ostudzić, dodać spirytus, wymieszać. Zrobić esy-floresy na kremie. 

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *