Zapomniane ciasto….Ciasto W-Z
Blat:
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 10 dag masła
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, kakao, proszek wymieszać. Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mieszaninę mąki, proszku i kakao. Dodać mleko. Na koniec ubitą pianę, lekko mieszając. Piec w dużej płaskiej formie (u nas taca piekarnikową) ok. 20 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
Krem:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki zsiadłego mleka (ew. kwaśna śmietana)
- cukier waniliowy
- 8 łyżek cukru pudru
Utrzeć masło na puch, dodawać do niego po jednej łyżce mleka i cukru. Położyć ozdobnie na wystudzony spód.
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki spirytusu
Masło zagotować z wodą, wsypać cukier i kakao. Zagotować. Ostudzić, dodać spirytus, wymieszać. Zrobić esy-floresy na kremie.
Znajdź mnie na fb.
Może spróbujesz?