Lekki obiad lub kolacja? – cukinia zapiekana pod beszamelem.
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 15-20 dag twardego sera
- gałka muszkatołowa, sól
- sos: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki (może być ryżowa), 3 łyżki masła
- odrobina masła lub oleju do posmarowania foremki
- ulubione zioła (bazylia, natka, szczypiorek, koperek, inne do wyboru)
Wykonanie:
Cukinie, umyć, osuszyć, pokroić w plastry (nie obierać). Delikatnie oprószyć solą i odstawić, by puściła wodę.
Ser zetrzeć na tarce.
Foremkę posmarować masłem.
Przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć (nie rumienić), dodać zimne mleko (to ważne, dzięki temu zabiegowi nie powstaną grudki). Energicznie mieszając zagotować. do sosu dodać świeżo startą gałkę muszkatołową i sól.
Plastry cukinii ułożyć w foremce, posypać startym serem, polać sosem. Piec 30-35 minut.
Po upieczeniu posypać ulubionymi ziołami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z cukinią: