Z miłości do cukinii – placki z cukinii z kaszą jaglaną. Te zielone, bezglutenowe racuszki najlepsze są z sosem jogurtowym i surówką.
Z blogu “Dorota smakuje”.
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 2-4 łyżek maki ziemniaczanej
- jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanego koperku
- 1 ogórek
- 1/2 ząbka czosnku
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Dodatki:
- sok pomidorowy
- sałatka z papryki
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, przełożyć na sito i odstawić na 30 minut (w tym czasie cukinia puści wodę).
Koperek drobno posiekać.
Cukinię odcisnąć, dodać ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koper, jajko, mąkę ziemniaczaną (ilość mąki w zależności od stopnia odciśnięcia cukini, najlepiej zrobić próbę piekąc jeden placek), ew. sól, pieprz.
Ogórek zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posolić, odstawić, a gdy puści sok, odcisnąć. Do ogórka, dodać koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt. Doprawić.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z cukinii: