Zimny deser na upalne dni. Najlepszy wtedy, gdy owoce są soczyste i pachnące słońcem.
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 aromatycznego melona
- 1/4 małego arbuza
- 25 ml lodów śmietankowych
- 250 ml schłodzonej kremówki
- 4 kostki czekolady
- 8 listków melisy
- cukier puder do osłodzenia śmietany (do smaku)
- ew. mały kieliszek rumu lub cytrynówki do skropienia owoców
Wykonanie:
Z melona i arbuza wyciąć kulki lub pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru (tym razem dodałam cukier puder trzcinowy, nadał deserowi świetny, karmelowy smaczek).
W pucharkach układać owoce (ew. pokropić je alkoholem), na nie lody, dalej ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Udekorować listkami melisy.
Smacznego :).
Deser można zrobić w jednej dużej salaterce.
Znajdź mnie na fb.
Inne zimne desery: