Deser arbuzowo-melonowy

Zimny deser na upalne dni. Najlepszy wtedy, gdy owoce są soczyste i pachnące słońcem.

deser arbuzowo-melonowy_zimny deser_deser na lato_deser owocowy_deser lodowy

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 aromatycznego melona
  • 1/4 małego arbuza
  • 25 ml lodów śmietankowych
  • 250 ml schłodzonej kremówki
  • 4 kostki czekolady
  • 8 listków melisy
  • cukier puder do osłodzenia śmietany (do smaku)
  • ew. mały kieliszek rumu lub cytrynówki do skropienia owoców

Wykonanie:

Z melona i arbuza wyciąć kulki lub pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru (tym razem dodałam cukier puder trzcinowy, nadał deserowi świetny, karmelowy smaczek).

W pucharkach układać owoce (ew. pokropić je alkoholem), na nie lody, dalej ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Udekorować listkami melisy.

Smacznego :).

Deser można zrobić w jednej dużej salaterce.

Znajdź mnie na fb.

deser arbuzowo-melonowy_zimny deser_deser na lato_deser owocowy_deser lodowy

akcja_lekkie desery bez piekarnika_deser arbuzowo-melonowy

Inne zimne desery:

Arbuzowy przysmak_ciasto bez pieczenia_ciasto jogurtowe_ciasto na lato  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  winne gruszki_owoce z alkoholem_deser

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.