Najprostsze, najlepsze ciasto na lato – biszkopt z owocami i galaretką. Rewelacyjne na podwieczorek jak i na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę. U mnie pojawia się zazwyczaj razem z innym ciastem. Po prostu piekę biszkopt z 4 jajek i dzielę na pół. Ostatnio zrobiłam razem z sernikiem na zimno. Poniżej podaję przepis na jedno ciasto.
Składniki biszkoptu*:
- 2 jajka
- 30 g masła
- 75 g mąki
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wierzch:
- 2 galaretki
- 500 g owoców (w zależności od sezonu; teraz maliny, borówki i winogrona)
Wykonanie:
Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
Wierzch. Gdy biszkopt stygnie, rozpuścić galaretki w połowie przewidzianej na opakowaniu wody oraz umyć i osuszyć owoce. Tężejącą galaretkę wymieszać z owocami i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
*ciasto można przygotować w prostokątnej foremce 20X35 cm. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z galaretką: