Lekki orzeźwiający torcik – sernik na lato. Maślano-cytrynowy spód, cytrynowo-serowy, lekki jak pianka środek i owocowy wierzch. Bardzo smaczne, orzeźwiające i eleganckie ciasto.
Przepis z książki “Wielka księga ciast”.
Składniki spodu:
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 150 g maki
- szczypta soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
Składniki masy serowej:
- 500 g twarogu
- 6 jaj
- 3 żółtka
- 600 g śmietany kremówki
- 6 łyżek maki
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 300 g cukru
- sok i skórka starta z jednej cytryny
- szczypta soli
Ponadto:
- dowolne owoce sezonowe (u mnie truskawki, nektarynki)
- 1 opakowanie jasnej galaretki
- listki melisy
- puder do oprószenia
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać cukier puder, sól, masło, skórkę cytrynową. Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Po ww. czasie rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy (średnica 24 cm), formując nieco wyższy brzeg.
Twaróg zmielić. Dodać do niego całe jajka, żółtka, skórkę i sok z cytryny, cukier, szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać i dodać obie mąki. Śmietanę ubić. Partiami, delikatnie mieszając dodać do masy serowej. Całość przełożyć na kruche ciasto.
Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 170 – 175 °C przez ok. 75 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią, by ciasto zbyt się nie rumieniło.
Na wystudzonym cieście ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Uwaga:
*masa serowa jest dość rzadka, dopiero dodanie (delikatne i stopniowe) śmietany sprawia, że masa przestaje być płynna.
Znajdź mnie na fb.