Sezon szparagowy w pełni, w związku z tym “torturuję”, 2-3 razy w tygodniu, moją rodzinę szparagami. Co przygotowuję? – zupę z fetą, zupę-krem z grzankami, risotto, łososia pieczonego ze szparagami, sznycle, kaszotto, tartę, bułki, pizzę, sałatki i tak zwyczajnie – z wody. Jednak ostatnim najulubieńszym hitem szparagowy jest makaron ze szparagami i cukinią w sosie śmietankowym. Kremowe danie z nutą cytryny i czosnku – pyszne i sycące 🙂 Koniecznie z surówką :), czasem z białym winem.
Składniki makaronu ze szparagami w sosie śmietankowym:
- 200 g makaronu ryżowego typu nitki lub innego ulubionego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka-dwie otartej skórki cytrynowej
- jeden serek kremowy 120-150 g
- 1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
- sól, pieprz
- ew. 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych lub tartego twardego sera typu parmezan
- do podania posiekany koperek lub natka
Jak zrobić makaron ze szparagami w sosie śmietankowym?
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cześć wody z gotowania zostawić, może przydać się do rozrzedzenia sosu. Warzywa umyć. Twardą część szparagów odłamać, lekko naciskając – sama pęknie. Przygotowane szparagi pokroić w plasterki, zostawiając główki w całości. Cukinię, bez obierania ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Cytrynę sparzyć i zetrzeć na drobnej tarce (tylko żółtą część). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szparagi i chwilę smażyć, dodać cukinię, czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać serek i skórkę cytrynową. Całość doprawić i ew. dodać drożdże nieaktywne. Na patelnię wrzucić makaron i jeśli sos będzie za gęsty, dodać wody z gotowania makaronu. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.