Kruche, maślane babeczki nadziane pieczonym rabarbarem, zwieńczone bezową czapą.
Składniki ciasta:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Rabarbar:
- 6 łodyg rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- ew. skórka otarta z pomarańczy lub limonki
Beza:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 50 ml białego wytrawnego wina
Wykonanie:
Ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.
Rabarbar. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie dodać skórkę (uwaga! zmienia smak). Zimny wkładać do babeczek.
Beza. Cukier wsypać do garnka, dodać wino i, od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i cały czas ubijając wlewać strumieniem wrzący syrop. Ubijać do momentu, gdy masa będzie lśniąca i gęsta. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki z rabarbarem rozety. Bezę opalić palnikiem kuchennym lub zapiec pod grillem (do lekkiego zbrązowienia). Robiłam też wersję z pieczoną bezą. Rozgrzałam piekarnik do 150 °C i piekłam 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 °C i piekłam jeszcze 15 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepis na korpusy babeczek z “Kuchni polskiej”.
Inne babeczki: