Sezon tortowy w pełni. Jako pierwszy przedstawiam tort raffaello.
Kokosowo-migdałowy tort jak popularne pralinki. Biały biszkopt przełożony kremem kokosowym. Słodki smak przełamują owoce i alkohol (tort jest mocno nasączony likierem migdałowym). Moim domownikom smakował, choć narzekali na morele, “bo to przecież sezon truskawkowy”.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem kokosowy:
- 250 ml śmietany kokosowej
- 300 ml kremówki
- 200 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
- 350 g mascarpone
Nasączenie:
- ok. 1/2 -2/3 szklanki likieru migdałowego (krem jest dość luźny, dlatego wg wystarczy 1/2)
Dodatki:
- owoce pokrojone w plasterki (truskawki lub morele)
- 100 g płatków migdałowych
- 30 wiórków kokosowych
- praliny raffaello do ozdoby + ew. truskawki lub morele
Wykonanie:
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).
Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 3 części.
Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.
Krem kokosowy. Śmietanę kokosową i kremówkę zagotować. Chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Masę zmiksować razem z zimnym mascarpone. Dodać wiórki, wymieszać. Krem podzielić na 3 część, przy czym jedną część zostawić większą (na boki i wierzch tortu).
Dodatki. Owoce pokroić w plasterki.
Migdały uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, inaczej przypalą się).
W wersji bezalkoholowej przygotować mocną, słodką herbatę wymieszaną z ekstraktem migdałowy.
Składanie. Na paterze położyć jeden z blatów biszkoptowych, skropić likierem, posmarować cienką warstwą kremu (tyle by przykleiły się owoce), owoce i dalszą część pierwszej części kremu. Dalej druga warstwa: biszkopt – likier – cienka warstwa kremu – owoce – krem. Na koniec trzeci blat – nasączenie i krem na wierzch i boki tortu. Boki posypać uprażonymi migdałami, wierzch wiórkami. Ozdobić pralinami i ew. owocami.
Schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Moich wypieków” z moimi zmianami.
Inne torty z truskawkami: