Niezwykle aromatyczna, mocna, słodka – nalewka z akacji. Choć autor podał, że nie wymaga długiego leżakowania, mnie posmakowała dopiero po roku od zlania. Wtedy, gdy smaki przegryzły się, przestał dominować alkohol i cukier, a całość zyskała na szlachetności.
Z kwiatów akcji przygotowuję również;
kwiaty akacji w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 150 g kwiatów akacji
- 400 g cukru
- laska wanilii
- 1 l wódki 45 %
Wykonanie:
Kwiaty umyć, osuszyć wsypać do dużego słoja, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć słój i odstawić na 5 tygodni w nasłonecznione miejsce.
Po ww. czasie słój otworzyć dosypać cukier, zamknąć i ponownie odstawić, teraz na 3 miesiące.
Po tym czasie zlać do butelek. Zamknąć. Wg mnie wymaga leżakowania co najmniej do grudnia, choć najlepsza jest po roku.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Szaleństwa w kuchni”.
Inne nalewki: