Ciasto z kremem, które przypadnie do gustu wielbicielom kawy i kajmaku. Smak zaostrza ajerkoniak i likier kawowy, a bezy w środku słodkiej masy, to świetny chrupiący element ciasta.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
- 2/3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
Nasączenie:
- 125 ml likieru kawowego
Krem:
- 300 g masła
- 530 g kajmaku (puszka)
- 2 łyżki mocnego espresso
- 5 łyżek ajerkoniaku
- 300 g małych bez
Śmietana:
- 1 l śmietany 36 % (zimna, min. 2 godziny w lodówce)
- 5 łyżek ajerkoniaku
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Dodatki:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao (do oprószenia ciasta)
Wykonanie:
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.
Dno i dłuższe boki foremki o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.
Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę i kakao przesiać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.
Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.
Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem, wyjąć i zdjąć papier.
Krem. Masło utrzeć na puch. Dodać, nie przerywając ucierania, kajmak (łyżka po łyżce). Dalej ajerkoniak i kawę. Wyłączyć mikser. Połamane bezy wrzucić do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Śmietana. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody lub wrzątku, wymieszać i zostawić do przestudzenia (najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubić śmietanę. W połowie ubijania dodać cukier puder. Do żelatyny dodać stopniowo ajerkoniak, wymieszać. Dodać do śmietany.
Składanie. Biszkopt nasączyć likierem kawowym. Położyć dżem, dalej krem kajmakowy, śmietanę. Wygładzić powierzchnię. Wierzch oprószyć kakao lub startą czekoladą. Całość schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepis na podstawie przepisów z: “Moich wypieków”, “Gdy w brzuchu burczy”, “Kwestii smaku”.
Inne ciasta z kremem: