Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi “toną” sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).
Dla Ani.
Składniki sałatki:
- 3 jajka
- pęczek rzodkiewek
- duża garść roszponki lub rukoli
- 1 pomidor
- 2 małe ziemniaki
- 10-12 szparagów
Sos:
- kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
- 1 ogórek
- ząbek czosnku
- do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
- koperek
Wykonanie:
Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.
Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie przepisu z “Kwestii smaku”.
Inne sałatki do dań z grilla: