Ciasteczka ryżowe

Zwykłe ciastka do kawy. Mięciutkie, podobne do kokosanek, nadziane marmoladą (u mnie część z jabłkowo-różaną, część z konfiturą wiśniową). Może na uroczyste przyjęcie niekoniecznie, ale na podwieczorek z chęcią :). Dodam, że ciastka są bezglutenowe.

Z “Ciast i ciasteczek” (“Biblioteczka Poradnika Domowego”).

ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy

Składniki:

  • 210 g kleiku ryżowego
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada lub konfitura

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić wgłębienie (jak w kluskach śląskich). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Po upieczeniu nadziać marmolada lub konfiturą. Piekłam ciasteczka także w innej wersji. Marmoladę wkładałam przed pieczeniem, ale wersja opisana wyżej jest lepsza :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.