Sernik z ryżem, czyli serowo-ryżowa zapiekanka

Deser albo słodkie drugie danie. Sernik jak zapiekanka, czy też zapiekanka jak sernik? Danie można przygotować w różnych wersjach – korzennej, cytrynowej, pomarańczowej. Dodać bakalie. Zamiast polewy z mleka skondensowanego, przygotować słodki sos owocowy (truskawki już niedługo :)) czy czekoladowy.

Z TEJ strony.

sernik z ryżem_sernik pieczony_serowa zapiekanka

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 kg zmielonego białego twarogu (takiego na serniki)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 5 szklanek ugotowanego ryżu długoziarnistego

Wykonanie:

Mleko w puszce postawić w garnku (najlepiej na dno położyć ściereczkę), zalać gorącą wodą i gotować 1 godzinę. Wystudzić (dopiero po wystudzeniu otworzyć).

Ser zmiksować wraz z cukrem i skórką. Do puszystej masy dodać jajka i delikatnie zmiksować całość na niskich obrotach. Dodać ugotowany, zimny ryż. Masę przeleć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22-23 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 60-70 minut.

Ostudzony sernik polać ugotowanym i wystudzonym mlekiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.