Deser albo słodkie drugie danie. Sernik jak zapiekanka, czy też zapiekanka jak sernik? Danie można przygotować w różnych wersjach – korzennej, cytrynowej, pomarańczowej. Dodać bakalie. Zamiast polewy z mleka skondensowanego, przygotować słodki sos owocowy (truskawki już niedługo :)) czy czekoladowy.
Z TEJ strony.
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 kg zmielonego białego twarogu (takiego na serniki)
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 4 jajka
- 5 szklanek ugotowanego ryżu długoziarnistego
Wykonanie:
Mleko w puszce postawić w garnku (najlepiej na dno położyć ściereczkę), zalać gorącą wodą i gotować 1 godzinę. Wystudzić (dopiero po wystudzeniu otworzyć).
Ser zmiksować wraz z cukrem i skórką. Do puszystej masy dodać jajka i delikatnie zmiksować całość na niskich obrotach. Dodać ugotowany, zimny ryż. Masę przeleć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22-23 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 60-70 minut.
Ostudzony sernik polać ugotowanym i wystudzonym mlekiem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.