Wytrawne ciastka na bazie mąki gryczanej. Bezglutenowe. Do kawy, na babski wieczór, podwieczorek, dla wielbicieli gryki i diety bezglutenowej :). Dodam, że w ciasteczkach gryka jest niewyczuwalna, w smaku dominuje kakao.
Na podstawie “Pełnej lodówki”.
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 75 g masła
- 80 g brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (w przepisie podstawowym było 40 g, ale ciastka są wtedy niesłodkie)
- 40 g kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki mleka (u mnie roślinne)
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką wymieszaną z kakao, proszkiem i sodą. Dodać cukier, jajka, mleko – zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciastka małą szklaneczką. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 175 °C 15-20 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasteczka na jesień: