Ciastka gryczane (bezglutenowe)

Wytrawne ciastka na bazie mąki gryczanej. Bezglutenowe. Do kawy, na babski wieczór, podwieczorek, dla wielbicieli gryki i diety bezglutenowej :). Dodam, że w ciasteczkach gryka jest niewyczuwalna, w smaku dominuje kakao.

Na podstawie „Pełnej lodówki”.

ciastka gryczane_ciastka bezglutenowe_ciastka kakaowe

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 75 g masła
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (w przepisie podstawowym było 40 g, ale ciastka są wtedy niesłodkie)
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka (u mnie roślinne)

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką wymieszaną z kakao, proszkiem i sodą. Dodać cukier, jajka, mleko – zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciastka małą szklaneczką. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 175 °C 15-20 minut.

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasteczka na jesień:

 ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  ciastka z jabłkami_ciastka kruche_ciastka z nadzieniem owocowym_minitarty_minijabłeczniki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *