- 0,5 kg mąki
- 5 żółtek
- 1/4 l kwaśnej, gęstej, wysokoprocentowej śmietany 30-36 %
- łyżka octu (10 %) lub spirytusu
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia (olej, smalec, masło klarowane – do wyboru)
- cukier puder wymieszany z ziarenkami wanilii
- konfitura różana, konfitura z wiśni, wiśnie z alkoholu, wiśnie z konfitury z cynamonem, dżem malinowy – do wyboru
Róże karnawałowe
Na tłusty czwartek – róże karnawałowe. Zrobiłam je według maminego przepisu na najlepsze pod słońcem faworki. Tradycyjne, kruche i delikatne – najlepsze, ale przygotowanie wymaga czasu. Najlepiej, gdy robią je dwie osoby, wtedy wycinanie, pieczenie, osączanie i pudrowanie idzie szybko i sprawnie. Ciasto nie schnie i nie przypala się.
Smacznego pieczenia we dwoje :).
Składniki:
Znajdź mnie na fb.