Aromatyczny chleb gryczany z pomidorami i bazylią. Bezglutenowy, o pomarańczowym kolorze, elastyczny, nie kruszy się (co zwykle jest normą, gdy brakuje glutenu). Wady? Szybko czerstwieje, ale za to grzanki są wspaniałe!
Chleb powstał metodą prób i błędów na podstawie TEGO przepisu. A prób było kilka. Najbardziej nieudana? Mąkę gryczaną zastąpiłam ryżową. Klapa na całej linii. Wprawdzie zakalca nie było, ale wypiek był, choć to sprzeczne, twardy i gumiasty zarazem.
Składniki:
- 400 g mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pełne łyżki siemienia lnianego + 200 ml wrzątku
- ok. 300 ml przecieru pomidorowego (w zależności od gęstości)w temperaturze pokojowej
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- dwie garstki posiekanej bazylii
Wykonanie:
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
Mielone siemię zalać wrzątkiem, wymieszać i zmiksować blenderem (powstanie mazista masa o konsystencji kisielu). Ostudzić.
Mąkę gryczaną, ziemniaczaną, drożdże, sól, cukier – wymieszać. Dodać olej, wystudzone siemię, koncentrat, czosnek, bazylię, przecier pomidorowy (uwaga! Ilość przecieru zależna od jego gęstości). Wymieszać i przez kilka minut wyrabiać mikserem. Odstawić na pięć minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest za gęste, dodać wody (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Foremkę posmarować oliwą. Przełożyć do niej masę na chleb (do połowy wysokości foremki). Wyrównać powierzchnię.
Zostawić w cieple na 40-60 minut.
Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C (do suchego patyczka).
Wystawić z piekarnika i po 15 minutach wyjąć z foremki.
Studzić na kratce.
Znajdź mnie na fb.