Smocza krew, czyli nalewka malinowa

W ubiegłym roku zamieściłam przepis na nalewkę z białych malin. Dziś malinówka klasyczna, z czerwonych malin. Bardzo aromatyczna, słodka i mocna.

Smoczą krew można zrobić także z derenia, kaliny koralowej, czeremchy, tarniny, jeżyn.

Tak jak większość naszych nalewek, specjalność mamy Heleny z książki M. Caprari „Nalewki, likiery i wina domowe”.

smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg dojrzałych maliny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu

Wykonanie:

Dojrzałe, dorodne owoce przebrać, oczyścić z szypułek, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Do masy dodać cukier, dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego, suchego słoja. Przykryć naczynie jałową gazą i pozostawić w ciepłym i słonecznym miejscu na dwa dni.

Po ww. czasie wlać spirytus i dobrze wymieszać. Ponownie odstawić. Po 3 dniach przecedzić przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną jałową gazą. Zostawić na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć płyn przez filtr (taki do kawy) lub bibułkę filtracyjną. Przelać do wyparzonych butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy. 

smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin

Znajdź mnie na fb.

smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin

Inne nalewki:

 jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  smorodinówka_nalewka z czarnych porzeczek_domowa nalewka  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *