Na dzień czekolady – torcik na cieście typu brownie z śmietanowo-miętową pianką. Ciężkie, gliniaste ciasto czekoladowo-migdałowe ze śmietanową chmurką z dodatkiem czekoladek aftr eight. Ciekawe i smaczne połączenie dla wszystkich wielbicieli czekolady.
Przepis z książki “Wielkanoc, czyli kuchnia z jajem” Macieja Kuronia.
Składniki ciasta:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki posiekanych bardzo drobno migdałów
- 3/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 1i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki kremówki
Ponadto:
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 10 – 12 czekoladek after eight
Wykonanie:
Przygotować foremkę o średnicy 24 cm (dół wyłożyć papierem do pieczenia, całość posmarować masłem). Piekarnik włączyć na 180 °C. Mąkę i kakao przesiać. Cukier, esencję waniliową i masło ubić, do masy dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę, kakao, olej, wodę i śmietanę. Dobrze wymieszać, wsypać migdały. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, połączyć ją delikatnie z masą czekoladową. Przełożyć do foremki, piec 40 – 45 minut.
Upieczone ciasto ostudzić.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Położyć na wystudzonym cieście, ozdobić czekoladkami.
Znajdź mnie na fb.
Torcik zapisuję do akcji “Dzień czekolady”.
Inne ciasta czekoladowe z kremem: