Mój chleb wiejski to chleb pszenno-żytni na zakwasie drożdżowym. Przepyszny z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Najlepszy z masłem i pierwszego dnia. Ale…długo zachowuje świeżość i świetnie smakuje jako podstawa grzanek. Przy tym jest łatwy, choć wymaga trochę cierpliwości. Przyrządzając go warto odłożyć dwie łyżki zakwasu, na moje nowe odkrycie – łatwy chleb pełen ziaren (niedługo zamieszczę na blogu). Jeszcze jedna uwaga. Część zakwasu odłożyłam do lodówki na kilka dni (zrobiłam chleb z połowy porcji), po czym wyjęłam go na parę godzin przed pieczeniem (by miał temperaturę pokojową), zrobiłam chleb i okazało się, że wyszedł równie smaczny, pulchny, chrupiący.
Przepis Andrzeja.
Składniki zakwasu drożdżowego:
- 2 dag drożdży
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- ok. 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
Składniki ciasta właściwego:
- 800 – 850 g mąki pszennej
- zakwas
- 4-5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- ok. 2 szklanki letniej wody
Wykonanie – zaczyn:
Drożdże rozmieszać z cukrem. Mąkę przesiać. Mąkę, drożdże, wodę połączyć. Odstawić i po godzinie zamieszać. Przykryć i zostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Wykonanie chleba:
Przesianą mąkę, olej, zakwas, wodę, sól połączyć. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłym miejscu na 80-90 minut. Po ww. czasie przełożyć do dwóch foremek – keksówek o wymiarach 12 x 35 cm (posmarowanych olejem lub wysypanych mąką) i odstawić ponownie w ciepłym miejscu na 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Wstawić chleb i od razu zmniejszyć temperaturę do 200 °C. Piec ok. 30 – 35 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika, wierzch posmarować letnią wodą. Po chwili wyłożyć z foremek i ostudzić na kratce.
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe pieczywo: