Puszysty chleb z pomidorami i ziołami. Pięknie otula dom zapachem lata, wakacji, beztroski. Wspaniale łączy się z barszczem czy sokiem pomidorowym i sałatką (u nas była grecka). Świeży, odrobinę przestudzony – to rarytas. Po dwóch dniach, ostatnie kromki, opiekliśmy lekko na ruszcie i był równie rewelacyjny. Znakomicie nadaje się na piknik, ponieważ to chlebek do odrywania :).
Inne moje drożdżówki i chlebki do odrywania:
Drożdżówka cytrusowa do odrywania
Drożdżówka cynamonowa do odrywania
Chleb ziołowo-czosnkowy do odrywania
Składniki:
- 2 pełne szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 pełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 ml mleka
- 55 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g drożdży suszonych
Nadzienie:
- 1/2 szklanki twardego żółtego sera (np. parmezan)
- 1 szklanka pokrojonych drobno suszonych pomidorów (wersja bez oleju)
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 szklanka posiekanej natki i oregano
- 70 g masła
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, dodać letnie: mleko i rozpuszczone masło. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia i połączyć je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posiekaną zieleninę wymieszać ze startym na tarce o drobnych oczkach serem i pomidorami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem z czosnkiem, posypać mieszanką zieleniny, pomidorów i sera. Prostokąt pokroić na równe pasy o szerokości foremki do pieczenia. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc (tu jest fajna instrukcja składania). Ułożone ciasto zostawić na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C, wstawić chleb do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 °C. Piec 30 – 35 minut.
Znajdź mnie na fb.
Chleb dodaję do akcji “Zielnik kuchenny”.
Inne wytrawne wypieki: