Chleb jaglany należy ostatnio do moich ulubionych chlebów bezglutenowych. W smaku przypomina niesłodką chałkę lub bułkę maślaną. Jest bardzo delikatny, no i zdrowy :). Oczywiście, jak każdy chleb bezglutenowy, szybko wysycha, starzeje się i kruszy. Mój patent na tę przypadłość jest zawsze ten sam – grzanki.
Z bloga “Olgi Smile“.
Składniki:
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 niepełna szklanka mąki z tapioki (zastępowałam czasami łatwiej dostępną skrobią kukurydzianą)
- ew. 1 łyżeczka gumy kasantanowej (poprawia strukturę chleba, ale można pominąć)
- 1 szklanka kefiru wodnego (ew. zwykłego kefiru, mleka zsiadłego, czasami zastępowałam zsiadłym mlekiem migdałowym)
- 1/2 szklanki dowolnego mleka (u mnie często sojowe)
- 2-4 łyżeczek cukru (mleko sojowe jest zwykle słodzone, wtedy mniej)
- 1 łyżka suszonych drożdży (ew. 20 g świeżych, lepsze są suszone)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
- płatki jaglane do posypania wierzchu
Wykonanie:
Wszystkie mąki i sól wymieszać. Kefir + mleko lekko podgrzać. Odlać 1/2 szklanki płynu i wymieszać z drożdżami, cukrem i niewielką ilością mąki (dodając jej tyle, by całość miała konsystencję kwaśnej śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, do wzburzenia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.
Masę przełożyć do foremki posmarowanej masłem. Posypać płatkami i zostawić w ciepłym miejscu na 40 – 50 minut.
Ostatnio przygotowuję chleb w wersji przyśpieszonej – mieszam wszystkie składniki, przekładam do foremki, posypuję płatkami i zostawiam do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C 30 – 40 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne chleby bezglutenowe: