Wafelki przekładane

Wafelki lubimy pod każdą postacią. Na blogu są już wafle: czarno-białe, z preparowanym ryżem, kokosowo-kajmakowe, kajmakowo-sezamowe, białe, specjał w waflu, a nawet rolada w waflu. Dziś wersja szybka i bardzo prosta, taka poświąteczna. W ten sposób przygotowane wafelki, będą świetną przegryzką na pikniku, w drodze, na dziecięcym przyjęciu.

wafle przekładane_wafle z masą nugatową_domowe wafelki_czekoladopodobni

Składniki:

  • 4 duże prostokątne wafle
  • pół szklanki mleka
  • 25 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao (u mnie DecoMorreno)
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ew. rum lub olejek rumowy

Wykonanie:

Mleko (zwykłe), cukier, masło, kakao, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku. Podzielić masę na cztery części i posmarować, układając jeden na drugim, wafle. Przycisnąć deseczką  i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin). Pokroić ostrym nożem w romby, kwadraty lub prostokąty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wafelki:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia   chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *