Buchty – przytulone do siebie drożdżowe, słodkie bułeczki. W wersji wiosennej nadziane rabarbarem i posypane kruszonką, ale wnętrze można wypełnić: powidłami, marmoladą, masą serową czy makową. Można też pominąć kruszonkę, hmm…czy warto?
Przepis na ciasto z “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- ok. 1/4 l mleka (u mnie roślinne)
- 3 żółtka
- 10 dag cukru
- 6 dag masła
- szczypta soli
- cukier waniliowy (najlepiej domowy)
- skórka otarta z cytryny
- 2 dag masła do wyrabiania
Nadzienie:
- rabarbar
- cukier
- cynamon
- mąka ziemniaczana do oprószenia
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i tyle mleka, by całość miała gęstość śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do mąki, mleka, soli i wyrośniętego rozczynu. Całość dobrze wyrobić (do momentu, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odstawać od ręki). Dodać rozpuszczone, letnie mało, skórkę i wanilię. Dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie rabarbar obrać, pokroić, posypać cukrem, by puścił sok.
Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę rozetrzeć między palcami i wstawić do lodówki.
Formę o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypać mąką.
Rabarbar osączyć, oprószyć cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 12. Każdą część rozpłaszczyć, nałożyć rabarbar i zaklejać jak pączki czy knedle . Ręce przy formowaniu bułeczek maczać w maśle. Układać w foremce zlepieniem na dół. Posmarować pozostałym masłem. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem.
Świetne na ciepło i na zimno, z sosem waniliowym lub lodami.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.