Buchty drożdżowe z kruszonką i rabarbarem

Buchty – przytulone do siebie drożdżowe, słodkie bułeczki. W wersji wiosennej nadziane rabarbarem i posypane kruszonką, ale wnętrze można wypełnić: powidłami, marmoladą, masą serową czy makową. Można też pominąć kruszonkę, hmm…czy warto?

Przepis na ciasto z “Kuchni polskiej”.

buchty z rabarabrem i kruszonką_słodkie bułki_bułki nadziewane

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • ok. 1/4 l mleka (u mnie roślinne)
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 6 dag masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 dag masła do wyrabiania

Nadzienie:

  • rabarbar
  • cukier
  • cynamon
  • mąka ziemniaczana do oprószenia

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i tyle mleka, by całość miała gęstość śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do mąki, mleka, soli  i wyrośniętego rozczynu. Całość dobrze wyrobić (do momentu, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odstawać od ręki). Dodać rozpuszczone, letnie mało, skórkę i wanilię. Dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W tym czasie rabarbar obrać, pokroić, posypać cukrem, by puścił sok.

Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę rozetrzeć między palcami i wstawić do lodówki.

Formę o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Rabarbar osączyć, oprószyć cynamonem i mąką ziemniaczaną.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 12. Każdą część rozpłaszczyć, nałożyć rabarbar i zaklejać jak pączki czy knedle . Ręce przy formowaniu bułeczek maczać w maśle. Układać w foremce zlepieniem na dół. Posmarować pozostałym masłem. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem.

Świetne na ciepło i na zimno, z sosem waniliowym lub lodami.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

buchty z rabarabrem i kruszonką_słodkie bułki_bułki nadziewane

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.