Sałatka do słoików, na zimę z buraków, cebuli i papryki.
Ze starego zeszytu.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka octu 10 %
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Buraki, wyszorować, ugotować lub upiec w mundurkach (tak na półmiękko; zmiękną podczas pasteryzacji). Wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka (można zetrzeć). Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Wszystkie składniki (buraki, paprykę, cebulę, ocet, olej, cukier, sól, pieprz) wymieszać i włożyć do przygotowanych słoików, zakręcić.
Pasteryzować na sucho lub mokro 20-25 minut (licząc od momentu zagotowania).
*Pasteryzacja na sucho. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić na niej słoiki (tak, by się nie stykały). Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 120-130 °C. Pasteryzować ok. 25 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Zostawić w uchylonym piekarniku.
**Pasteryzacja na mokro. Duży gar wyłożyć ściereczką, wstawić do niego słoiki i zalać wodą (do 3/4 wysokości słoika). Gotować ok. 20 minut, mierząc czas od zagotowania. Wyjąć i ostudzić.
***porcja na 10 słoików.
Smacznego.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory do mięs: