Jesienne ciasto, jak znane, pyszne ciasteczko :).
Składniki biszkoptu*:
- 2 jajka
- 30 g masła
- 75 g mąki
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy:
- 2 kg śliwek
- 2 galaretki pomarańczowe
Polewa:
- 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa, do wyboru)**
- 60 ml kremówki
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie ciasta śliwkowa delicja:
Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać, łyżka po łyżce, cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać, po jednym, żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
Galaretka. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć, pestki, przekroić na pól, wrzucić do głębokiej i szerokiej patelni i rozgotować (nie dodaję wody, mieszam i uważam, by nie przypalić owoców). Ugotowane śliwki zdjąć z ognia, zmiksować na gładki mus. Ponownie zagotować i odmierzyć 1 litr musu***. Do masy dodać 2 galaretki pomarańczowe, wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym (niekoniecznie). Położyć tężejącą masę śliwkową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Polewa. Śmietanę zagotować. Zestawić z ognia i po chwili dodać masło i połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia składników. Gładką masą polać galaretkę. Zostawić do zastygnięcia.
*ciasto można przygotować w prostokątnej foremce 20X35 cm. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji.
**polewa z gorzkiej lub deserowej czekolady sprawi, że ciasto będzie bardziej przypominało znane ciasteczko, ale będzie mniej słodkie.
***ilość musu zależy od czasu gotowania.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z galaretką:
1 thoughts on “Ciasto “Śliwkowa delicja””