Placuszki ryżowe z dynią

Aromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem – wspaniałe. 

 placki ryżowe z dynią_placki dyniowe_dla dzieci_placki bezglutwnowe_placki na śniadanie

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru; opcjonalnie, ale warto
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki cukru (trzcinowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Puree, mąkę, mleko, cukier, skórkę otartą z cytryny, sodę, sól wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor niewielkie placuszki . Uwaga! Placki trudno przerzucić na drugą stronę. Ma się wrażenie, że się rozpadną, bo mają za mało mąki. Nie dajcie się zwieść. Trzeba je ostrożnie przewracać i nie dosypywać mąki, bo będą za twarde :).

Pozdawać z powidłami, sosem dyniowym, cukrem pudrem, jogurtem, sosem śliwkowym i sałatką owocową.

*dynię pokroić na części, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Miękką zmiksować na gładką masę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie śniadania:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_naleśniki deserowe_dynia na słodko_deser na ciepło_słodki obiad  placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.