Tort krakowski

Tort na specjalne okazje. Kruche placki przełożone marmoladą morelową i masą na bazie białek (masą prawie jak na ciepłe lody). Z opisu wynika, że tort jest bardzo słodki. Nic bardziej mylnego. Samki słodki i kwaśny równoważą się, oprócz tego delikatnie pojawia się gorzka nuta. Dla mnie rewelacja. Dodam jeszcze, że przepis na tort znalazłam w książce  “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemnis, Henryk Vitry i, jak to mówi mój syn, musiałam go zmienić :). Moje placki są owsiane :), mniej słodkie, a masa bardziej zbliżona do ciepłych lodów.

Tort krakowski
Tort krakowski

Składniki tortu krakowskiego:

Placki:

  • 350 g mąki owsianej + jedna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 120 g mielonych migdałów
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia
  • szczypta soli

Krem:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g przetartej marmolady morelowej

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 120 g przetartej marmolady morelowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ew. słupki migdałowe do posypania tortu

Jak przygotować tort krakowski?

Placki. Mąki, migdały, szczyptę soli wymieszać, posiekać wraz z masłem na proszek, dodać puder, wanilię, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie na papierze do pieczenia narysować 5 krążków o średnicy 23 cm. Schłodzone ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować (wałkuję od razu na papierze) i piec w 180 stopni C na jasny kolor (placki na mące owsianej nie będą białe, tak jak chcą autorki przepisu). Placki są bardzo kruche i delikatne.

Krem. Białka i cukier przełożyć do miski, postawić nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, by miska nie dotykała wody) i ubijać do uzyskania gęstego kremu 12-15 minut. Zdjąć z pary i dodać przetartą marmoladę. Kremem przełożyć placki (bez wierzchu). Wierzch polukrować i posypać migdałami. Przechowywać w lodówce. Tort jest najlepszy następnego dnia.

Lukier. Składniki lukru utrzeć.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.