Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni, czyli kuchnia Mazowiecka

Chleb pszenno-żytni to moje wspomnienie z dzieciństwa. Piekła go w specjalnym piecu chlebowym moja babcia. Zapach babcinego chleba pamiętam do dziś.

Chleb poniżej przedstawiany, pieczony przez mamę Helenę, jest nowoczesną odmianą TAMTEGO CHLEBA. Dlaczego nowoczesną? Po pierwsze jest pieczony w automacie, po drugie ma dodatki – pestki słonecznika i dyni (zamiennie są to orzechy, rozmaryn, czy czarnuszka). 

Jaki jest? – pyszny, lekko orzechowy, pachnący, chrupiący.

Moim faworytem jest odmiana z dodatkiem czarnuszki, która nadaje intensywny, mięsno-gorzkawy smak (trzeba ją stosować z umiarem). 

Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka

 

Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • 405 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 560 g mąki wrocławskiej lub poznańskiej
  • 130 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 300 g dodatków (pestki dyni, słonecznika, orzechy, inne)

Wykonanie:

Do automatu do pieczenia chleba wlać wodę, wsypać sól, cukier, mąki pszenną i żytnią. Na wierz wsypać drożdże, nie powinny stykać się z wodą i solą. Zamknąć, nastawić urządzenie na wypiek chleba wiejskiego – porcja kilogramowa. Wybrać stopień przyrumienienia.

Dodatki podzielić na 3 równe części, dosypywać je trzykrotnie po sygnale. Pierwszy sygnał jest po ok. 25 minutach. Czas pieczenia to 3 godziny 39 minut. 

Uwaga: Ważna jest kolejność dodawania składników.

Znika błyskawicznie!

Chleb bierze udział w akcji “Mazowsze kulinarnie“.

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_chleb pszenno-żytni

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej:

nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.