Ciasto idealne na piknik. Szybkie (cenne, gdy świeci słońce i śpieszymy się na piknik), kwaskowe, wilgotne. Znika błyskawicznie, ledwie zdążyliśmy zrobić zdjęcia.
Składnik:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżek oleju (o neutralnym smaku)
- cukier waniliowy
- 60 – 70 dag rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie tortownica o średnicy 23 lub 24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Na wierzch położyć rabarbar. Piec w nagrzanym do 180º C piekarniku ok. 40-60 minut – do suchego patyczka.
A magnolie już kwitną!
Znajdź mnie na fb.
Inne przysmaki na piknik?