Mazowsze to olbrzymi obszar, a jednak kulinarnie, na tel innych regionów Polski, wypada blado. Każdy zna rogale marcińskie, kwaśnicę, czy kartacze, a dania mazowieckie? Kto jest w stanie wymienić jedno? Pora to ZMIENIĆ! Niech ujrzą światło dzienne przysmaki (wraz z ich “egzotycznymi” nazwami) z ziemi łowickiej, płockiej, łomżyńskiej, liwskiej, warszawskiej i innych części Mazowsza (mapkę zamieszczam poniżej).
Zapraszam do zbierania przepisów kuchni Mazowsza. Mam tylko dwie prośby – zamieszczajcie zdjęcia z podpisanymi nazwami potraw i lokalizacją potrawy.
Banery akcji dostępne są na Durszlaku i Mikserze (nie zamieszczam ich ze względu na kłopoty z edytorem tekstu) oraz w tym poście.
Prototyp akcji to moje danie mazowieckie – nagus.
Akcję wymyśliłam wspólnie z Ilenią (www.piekarnik.blox.pl).
Mapa Mazowsza z historycznym podziałem (źródło: Wikipedia, na licencji Wikimedia Commons).
Uwaga: rodzinni historycy twierdzą, że ziemia radomska to też Mazowsze!
Wpis od rodzinnego historyka: powiedziałem jeszcze, że na mapce widać tzw. Mazowsze właściwe.