Faćka, nagus, chlapaki, czyli Mazowsze kulinarnie

Mazowsze to olbrzymi obszar, a jednak kulinarnie, na tel innych regionów Polski, wypada blado. Każdy zna rogale marcińskie, kwaśnicę, czy kartacze, a dania mazowieckie? Kto jest w stanie wymienić jedno? Pora to ZMIENIĆ! Niech ujrzą światło dzienne przysmaki (wraz z ich „egzotycznymi” nazwami) z ziemi łowickiej, płockiej, łomżyńskiej, liwskiej, warszawskiej i innych części Mazowsza (mapkę zamieszczam poniżej).

Zapraszam do zbierania przepisów kuchni Mazowsza. Mam tylko dwie prośby –  zamieszczajcie zdjęcia z podpisanymi nazwami potraw i lokalizacją potrawy.
Banery akcji dostępne są na Durszlaku i Mikserze (nie zamieszczam ich ze względu na kłopoty z edytorem tekstu) oraz w tym poście.

Prototyp akcji to moje danie mazowieckie – nagus.

Akcję wymyśliłam wspólnie z Ilenią (www.piekarnik.blox.pl).

Mazowsze

Mapa Mazowsza z historycznym podziałem (źródło: Wikipedia, na licencji Wikimedia Commons).

Uwaga: rodzinni historycy twierdzą, że ziemia radomska to też Mazowsze!
Wpis od rodzinnego historyka: powiedziałem jeszcze, że na mapce widać tzw. Mazowsze właściwe.

Mazowsze

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *