Tort na bazie ciasta ucieranego, przełożony bitą śmietaną i bezami. Słodki, waniliowy, z fajnym efektem kruchości. Ciekawe zestawienie smakowe!
Ostatnio do tego tortu dodałam truskawki. I wyszło zupełnie inne ciasto – tort Eton Mess – idealny na wiosnę :).
Składnik:
- 25 dag masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wanilia lub cukier waniliowy
- 20 dag bez (część do ozdoby)
- 3/4 litra 36 % śmietany
- 3 zagęstniki lub 3 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
- ew. 500 g truskawek (część do ozdoby)
- ozdoby (rodzynki w czekoladzie, serduszka, literki, listki melisy, inne)
Wykonanie:
Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtka, w dalszej kolejności przesianą z proszkiem mąkę, wanilię i powoli (!) spirytus. Ubić pianę z białek i mieszając delikatnie dodać do masy. Ciasto podzielić na dwie części, wlać do dwóch tortownic (średnica 24 cm) posmarowanych masłem i posypanych tartą bułką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C na złoty kolor. Upieczone blaty wystudzić.
Śmietanę oziębioną w lodówce ubić z pudrem i zagęstnikami. Jeden z blatów posmarować śmietaną, położyć bezy i ew. truskawki pokrojone w plasterki, przykryć śmietaną i położyć drugi blat. Wierzch i boki posmarować śmietaną. Boki posypać rozkruszonymi bezami. Schłodzić. Wierzch ozdobić truskawkami (ew. inne ozdoby) przed podaniem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepis pochodzi z “Książki kucharskiej” Zofii Zawistowskiej.
Inne wiosenne torty: