Tort biały

Tort na bazie ciasta ucieranego, przełożony bitą śmietaną i bezami. Słodki, waniliowy, z fajnym efektem kruchości. Ciekawe zestawienie smakowe!

Ostatnio do tego tortu dodałam truskawki. I wyszło zupełnie inne ciasto – tort Eton Mess – idealny na wiosnę :).

 biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami

Składnik:

  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • 20 dag bez (część do ozdoby)
  • 3/4 litra 36 % śmietany
  • 3 zagęstniki lub 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku
  • ew. 500 g truskawek (część do ozdoby)
  • ozdoby (rodzynki w czekoladzie, serduszka, literki, listki melisy, inne)

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtka, w dalszej kolejności przesianą z proszkiem mąkę, wanilię i powoli (!) spirytus. Ubić pianę z białek i mieszając delikatnie dodać do masy. Ciasto podzielić na dwie części, wlać do dwóch tortownic (średnica 24 cm) posmarowanych masłem i posypanych tartą bułką.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C na złoty kolor. Upieczone blaty wystudzić.

Śmietanę oziębioną w lodówce ubić z pudrem i zagęstnikami. Jeden z blatów posmarować śmietaną, położyć bezy i ew. truskawki pokrojone w plasterki, przykryć śmietaną i położyć drugi blat. Wierzch i boki posmarować śmietaną. Boki posypać rozkruszonymi bezami. Schłodzić. Wierzch ozdobić truskawkami (ew. inne ozdoby) przed podaniem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis pochodzi z “Książki kucharskiej” Zofii Zawistowskiej. 

Inne wiosenne torty:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.